Anlaşmalı Boşanma Davası eşlerin evlilik birliğini sona erdirmek konusunda mutabakata vardıkları ve boşanmanın şartlarına ortak karar verdikleri bir boşanma türüdür. Anlaşmalı Boşanma Davası Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesi uyarınca düzenlenmiştir. Anlaşmalı boşanma sürecinde izlenmesi gereken adımlar ve dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda makalemizi okuyarak bilgi edinebilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları

Eşlerin anlaşmalı olarak boşanabilmesi için karşılıklı anlaşmış olmaları gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davası eşlerden birinin çekişmeli boşanma davası açmasından sonra diğer eşin boşanmayı kabul etmesiyle veya eşlerin direkt olarak anlaşmalı boşanma davası açmasıyla yürütülebilmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında taraflar nafaka, velayet, pal paylaşımı ve tazminat gibi konularda ortak bir karara varmalı ve buna ilişkin hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolü mahkemeye sunulmalıdır. Anlaşmalı boşanma protokolünde işlenen konularda taraflardan birinin herhangi bir hak kaybına uğramaması amacıyla sürecin bir avukat eşliğinde yürütülmesi önem arz etmektedir.

Anlaşmalı boşanma davasında eşlerin en az 1 yıldır evli olmaları gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davası açıldıktan sonra mahkemeye sunulacak eşler tarafından imzalanan anlaşmalı boşanma protokolünde tarafların çocuğu varsa çocuğun velayetinin kime verileceği ve velayet verilmeyen taraf ile çocuğun görüşme koşulları, müşterek çocuğa ve talebi olduğu takdirde eşe ödenecek nafaka miktarı, tarafların varsa tazminat talepleri ve taraflara ait ortak malların nasıl paylaşılacağı konularına açıkça yer verilmiş olmalıdır.

Hakimin anlaşmalı boşanma davasında tarafların menfaatini gözeterek anlaşmalı boşanma protokolünün dışında verdiği kararlarda taraflarca kabul edilmiş olmalıdır.

Görevli ve Yetkili Mahkeme

Anlaşmalı boşanma davasında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Dava eşlerin evlilik birliği içerisinde son 6 aydır birlikte ikamet ettikleri yerin veya tarafların halihazırda ikamet ettikleri yerdeki aile mahkemesinde açılabilir.

Anlaşmalı boşanma protokolünün mahkemeye sunulmasının ardından mahkeme duruşma günü verir. Eşler duruşma gününde hazır bulunmalı ve boşanma iradelerini sözlü olarak bizzat beyan etmelidirler.

Hakim, duruşmada tarafların boşanma şartlarını anladığından emin olacak ve iradelerini serbestçe açıkladıklarını tespit edecektir.

Mahkeme, anlaşmalı boşanma protokolünde belirtilen şartların hukuka ve kamu düzenine uygun olduğunu ayrıca tarafların ve çocukların menfaatine uygun olduğunu tespit ederse anlaşmalı boşanmaya karar verir. Mahkeme kararı kesinleştikten sonra boşanma gerçekleşmiş olur.

Anlaşmalı Boşanma davası çekişmeli boşanma davasına kıyasla kısa sürede sonuçlanabilen bir dava türüdür. Mahkemeye boşanma protokolü verildikten sonra bir kaç hafta içerisinde mahkeme tarafından duruşma günü verildikten sonra bir iki ay içerisinde boşanma gerçekleşmektedir. Hem kısa sürede boşanmanın gerçekleşmesi hem de daha az masraflı olması nedeniyle anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına göre taraflar açısından çoğunlukla daha avantajlı olmaktadır.

Anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması sürecinde her iki tarafın haklarının korunması, çocuğun üstün menfaatine uygun şartlar konulması son derece önemlidir. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davasının bir avukat eşliğinde yürütülmesi sürecin en doğru ve hızlı şekilde ilerlemesini sağlayacaktır.

Leave a Comment