5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 228. maddesinde Kumar Oynanması İçin Yer Ve İmkan Sağlanması suçu düzenlenmiştir. ülkemizde Kumar oynamak suç olarak düzenlenmemiştir. ancak Kumar Oynatılan bir yer işletmek ya da imkan sağlamak bu kanun maddesiyle suç olarak yasalaştırılmıştır. Kısaca tanımlamak gerekirse Kumar; maddi kazanç amacı güden, kazanmanın tesadüfe bırakıldığı, ortaya konulan maddi değerin oyun sonunda şanslı bir ya da bir kaç kişiye aktarıldığı bir oyun olarak nitelendirilebilir. Yapılan bu tanıma göre kumar oynatılması maddi bir kazanç amacı gütmektedir. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 228. maddesinin son fıkrasında ise “Ceza Kanununun uygulanmasında kumar, kazanç amacıyla icra edilen ve kar ve zararın talihe bağlı olduğu oyunlardır.” şeklinde düzenleme bulunmaktadır.
Bununla birlikte kazanç amacı bulunmasa bile Kumar olarak nitelendirilemeyecek bazı durumlarda da soruşturma yürütülmektedir. 13/12/1968 tarihli ve 1072 sayılı Rulet, Tilt, Langırt ve benzeri Oyun Alet ve Makinaları Hakkında Kanun’un 1. maddesine göre; “Türk Ceza Kanununun 228 inci maddesinin kapsamı dışında kalsa bile umuma mahsus veya umuma açık yerlerde her ne ad altında olursa olsun kazanç kasdiyle oynanmasa dahi rulet, tilt, (…) ve benzeri baht ve talihe bağlı veya maharet istiyen, otomatik, yarı otomatik el veya ayakla kullanılan oyun alet veya makinaları ile benzerlerini bulundurmak veya çalıştırmak veya yurda sokmak yahut imal etmek yasaktır. Bu kanunun uygulanmasında spor kulüpleri, gençlik teşekkülleri ve dernekler umuma açık yer sayılır. Ancak 7470 sayılı T. C. Turizm Bankası Kanununun 18 inci maddesi hükümleri saklıdır.”
TOMBALA MAKİNESİYLE OYUN OYNATILMASI
Kanuna göre kazanç amacı bulunmasa dahi bu oyunları oynatmak üzere bahse konu makinaları bulundurmak suç teşkil etmektedir. Kanun başlığında geçen “tilt” kelimesi günümüzde “pinball” olarak adlandırılan ve bir eğime sahip platformdan aşağı doğru düşen topları kurulan düzenekle delikten geçmesini engelleyerek oynanan bir oyundur. Ayrıca kanunda sayılan makinalar ve benzeri baht ve talihe bağlı makinalar şeklinde ucu açık biçimde tanımlama yapılması nedeniyle bu ve benzeri tüm makinaların bulundurulması suç olarak nitelenebilmektedir. Kanunun büyük oranda uygulama alanı kahvehane, oyun salonu, dernek gibi yerlerde “tombala” oynatılmasıyla ortaya çıkmaktadır. İzinsiz şekilde tombala makinesiyle oyun oynatıldığı ihbarı üzerine kolluk güçleri tarafından bahse konu mekanlara baskınlar yapılmakta, oyun oynayan kişiler tanık olarak, oyun oynatan kişiler ise şüpheli olarak soruşturmaya dahil olmaktadır.
Anılan kanunun 2. maddesinde “Bu kanuna aykırı hareket edenler bir yıldan beş yıla kadar hapis ve yüz günden bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.” şeklindeki düzenleme nedeniyle şüpheliler hakkında iddianame düzenlenmektedir. Görülen davada bu düzenleme uyarınca hapis ve para cezası verilebilmektedir. Bu tür durumlarda alanında uzman bir avukatla görüşülmesi ve soruşturma ile dava süreçlerinin takip edilmesi büyük önem arz etmektedir.
Avukat Faruk Karahan